sunnuntai 9. kesäkuuta 2013

Pohjois-Sveitsin kattoketojaEuropa-Allee, Zürich


Europa-Alleen katot on suunniteltu erityisesti tarjoamaan elinympäristöjä kasveille ja eläimille tiiviisti rakennetulla Zürichin keskustan alueella. Tärkeänä kohderyhmänä ovat uhanalaiset heinäsirkat kuten sinisiipisirkka (Sphingonotus caerulans) ja kirjosiipisirkka (Oedipoda caerulescens), joita varten katoille on jätetty runsaasti kasvittomia alueita. Monimuotoisuusarvoja on pyritty lisäämään myös mm. kivikasoilla ja lahopuilla.Moos, Zürich

Kämmekkäkatot

Yksi Euroopan vanhimmista (ja kauneimmista!) viherkatoista. Tällä ja kahdella viereisellä saman tyyppisellä, 99 vuotta vanhalla, katolla kasvaa vuosittain useita kymmeniä tuhansia kämmeköitä, yhteensä yhdeksää eri lajia!Sins, Aargau


Rakennusyhtiö Gemperlen viherkatto, jolla esittellään mitä kaikkea katolle on mahdollista laittaa: lammikoita ja kosteita alueita suokasveineen, keto- ja niittykasvillisuutta sekä aurinkopaneeleita.Wolfenchiessen

Teepuutarha
Maatilarakennuksen katto, jolla kasvatetaan erilaisia yrttejä ja maustekasveja teeaineksiksi. Vuoristoisessa maisemassa maanpinnalla vapaat viljelyyn soveltuvat alueet ovat vähissä, joten tilan omistajat päättivät kokeilla kattoviljelyä.
Emmen

Töyhtöhyyppäkatot
Teollisuusalueen kattoja, joille on pyritty luomaan sopivia pesimäympäristöjä töyhtöhyypille. Erityisenä haasteena on ollut saada katoista sellaisia, että poikaset löytävät niiltä tarpeeksi ravintoa ennen kuin ne oppivat lentämään.
 
Ongelma on ratkaistu lisäämällä paikoin maakerroksen paksuutta ja monipuolistamalla kasvillisuutta, jolloin myös hyönteiset ja muut selkärangattomat eläimet ovat runsastuneet katoilla - parannusten jälkeen töyhtöhyyppien pesinnät ovat onnistuneet katoilla jo useana vuonna peräkkäin!BergermoosPuiden kasva(tta)minen katolla ei ole kovin suositeltavaa, koska niiden juuret saattavat vahingoittaa kattorakenteita. Katot pitäisikin tarkastaa silloin tällöin ja nyppiä mahdolliset puuntaimet pois hyvissä ajoin ennen kuin tilanne alkaa näyttää tältä.
Kostea, suomainenkaan kattokasvillisuus ei sen sijaan ole ongelma.Rothenfluh, Asphof

Etsi kuvasta katto!Kuva on otettu kanalan katolta, jonka omistajat halusivat aikanaan maisemoida kasvipeitteellä. Näin hienosti tämä 10 vuotta vanha katto uppoaa nyt maisemaan!
Vas. Lisää sveitsiläiä maajussi-innovaatioita:
Katon ja lammaslaitumen yhdistelmä.
Oik. Aurinkopaneeleita viherkatolla Baselin keskustassa.Futuro, LiestalKaupunkialueen reunalle pystytetty toimistorakennus haluttiin upottaa maisemaan viherkaton ja -seinien avulla ja vihreällä näkymällä työhuoneen ikkunasta myös lisätään työntekijöiden viihtyvyyttä. Oleskeluun soveltuva katto toimii lisäksi vaihtoehtoisena taukotilana.Futuron viherseiniä.
Sairaalarakennus, Basel
Maksaruohokasvillisuutta yhdellä Baselin korkeimmista katoista.Ylhäältä on hienot näkymät viherkattojen värittämään kaupunkimaisemaan.
Sairaalan alemmalla katolla kasvaa monipuolista niittykasvillisuutta. 

Vihernäkymä ikkunasta parantaa potilasviihtyvyyttä ja tutkimuksissa vehreän maiseman on havaittu jopa nopeuttavan potilaiden paranemista!Jacob Burckhardt, Basel
Katto on suunniteltu muistuttamaan Birs-joen vanhaa jokivarsimaisemaa. Muun kasvillisuuden sekaan on myös istutettu kämmeköitä ja istutusten onnistumista korkealle tuuliselle katolle seurataan vuosittain.

Ylemmässä kuvassa näkyvät kiskot on tehty laitteelle, jolla rakennuksen huippumodernia aaltopeltiarkkitehtuuria edustavat seinät saadaan puhdistettua.Raitiovaunuvarikko, Basel
Monimuotoisella ketokasvillisuudella maisemoitu kauniisti aaltoileva raitiovaunutallin katto.Myös raitiovaunulinjoja on viherretty!2 kommenttia:

 1. WAU. Mykistävää. Ja vielä kattovanelluksia, aika peevelin siistiä.

  Saatasko Ahvenanmaalle cinxia-kattoja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tai kattolaikkuja cinxioille tänne Manner-Suomeen :)

   Poista